2012. január 3., kedd

Szakállas pogácsa



Ezt a pogácsát vagy 20 évvel ezelőtt ettem először egy kis faluban,soha nem hallottam erről addig:)Azóta minden karácsonykor,jelesebb ünnepnapokon mindig elkészül,mert a család kedvence!!!

HOZZÁVALÓK:

-TÉSZTA:

-60 dkg liszt(nálam fele fehér tönkölyliszt másik fele fehér liszt)
-36 dkg vaj
-6 ev.k tej
-3 tojás sárgája
-20 dkg reszelt sajt
-só
(ha nem áll össze,bár igen szép mennyiségű vaj van benne,én szoktam tejfölt is bele tenni 1-2 evőkanállal)

TÖLTELÉK:

-20-30 dkg krémsajt(Boci,Karaván stb)
-3-4 ev.k tejföl
-2 db "kinyomós" mackósajt
-só
-reszelt sajt(amiben megforgatjuk)

tetejére tojás
A tészta hozzávalóit egy tálba helyezzük és jól eldolgozzuk a kezünkkel.Lisztezett deszkára tesszük,majd megfelezzük és vékonyra nyújtjuk(olyan 3-4 mm vastagságúra).Kis pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk,felvert tojással megkenjük és sütőpapiros tepsibe helyezzük,sütjük!
Amikor kihűlt a fent leírt kikevert töltelékkel megtöltjük és az oldalát beleforgatjuk reszelt sajtba!
Bátran ajánlom mindenkinek,ezzel bárhol bármikor sikert lehet aratni:)


4 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem, bár kicsit macerás pogi! :) Születésnapomra csináltam tavaly, idén pedig sztem minden ünnepre bevetem! :D És a te töltelékeddel, ez sokkal lightosabb, mint ahogy én csináltam. :)

    VálaszTörlés
  2. Igen ehhez idő kell,de aztán kárpótol érte,ha a szádba veszed:D:D:D
    Én nem teszek a töltelékbe vajat és lisztet,sok receptben az van...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon fincsi kis pogácsa lehet. Már én is több blogba találkoztam vele, de még nem sütöttem. elmentem a receptedet és hamarosan sütök egy adagot.:)

    VálaszTörlés
  4. Érdemes megsütni hidd el nagy kedvenc lesz:))))

    VálaszTörlés