2012. június 7., csütörtök

Túrós kölesgombóc,sajtos-fűszeres tejföllel nyakonöntve




"Köles-korszakomat" élem:)
Régi kedvencem,párszor megcsináltam,de soha nem csináltam róla képet:)
Drága Vik barátnőm szerettette meg velem,akivel lassan 30 éve barátnők vagyunk(jesszusom...leírni is sok....:D )
Ez a recept nagyon kiadós,4 emberre bőven elég,de mi szerintem 2 napig eszük...vagy mégsem?:D:D:D

HOZZÁVALÓK:

-25 dkg köles
-50 dkg házi túró
-3 fej vöröshagyma
-5 duci gerezd fokhagyma
(Viki eredeti receptjében szerepel 3 szál sárgarépa lereszelve,én azt ma kifelejtettem...:S )
-15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
-3 db tojás
-25 dkg baconszalonna
-2 nagy dobozos tejföl
-30 dkg füstölt Gouda sajt
-snidling,kapor,petrezselyemzöld
-só,bors

A kölest felteszem főzni sós vízben!Ne főzzük túl(kb.15 perc alatt készen van!!!),mert ha szétesnek a szemek,akkor a gombócot sem tudjuk olyan jól majd összeállítani!Amíg fődögél,addig a bacont csíkokra vágtam,feltettem egy serpenyőben pirítani,majd mikor már kis színt kapott,bele a kockára vágott vöröshagymák,majd a reszelt fokhagyma is!Amikor ez kész,lehúzzuk a tűzről,és hagyjuk kihűlni,majd hozzáadjuk a túrót,reszelt sajt 2/3 részét,sózzuk,borsozzuk(vigyázva a sóval,bacon is sós!!)A kölest hagyjuk teljesen kihűlni,majd a túrós masszát belekeverem,beleütöm a tojásokat,hozzáadom a lisztet,4 evőkanál tejfölt!Félkemény "masszát" kell kapjunk!
A tejfölt kikeverem a zöld fűszerekkel,amit apróra vágtam,sóztam,borsoztam!
Egy tepsibe (magas falú)egymástól 1 cm távolságra helyezem a gombóckákat,majd a maradék tejföllel nyakon öntöm majd a mindegyik tetejére szórok reszelt sajtot még!
200 fokon kb 25-30 percig sütjük!
Tálaláskor kis tejföllel még meglocsolhatjuk,friss salátával kínáljuk!!

(Vik barátnőm receptje:http://kocso-viktoria.blogspot.hu/2010/09/kocso-viktoriareceptkonyvturos.html)

3 megjegyzés: