2012. szeptember 22., szombat

Túrós-pudingos lepény





Mily meglepő,de megint volt egy felhasználásra váró házi túróm a hűtőbe....:D
Nézegettem a receptkönyveimet,újságjaimat,aztán kezembe akadt egy papírra vésett recept...nagyon régen ettem egy ismerősömnél,kelt pite gondoltam akkor miért is ne ez legyen ?!:)
Persze "reformosítottam" :)
HOZZÁVALÓK:

-40 dkg liszt,nálam most 20 dkg tk.tönköly liszt és 20 dkg fehér tönköly liszt
-2 dl langyos tej
-2 evőkanál fruktóz
-8 dkg vaj
-1 csomag szárított élesztő
-pici só

Túrós töltelékhez:

-50 dkg túró(elbírt volna még egy 25 dkg..-t)
-1 csomag vaníliás-grízes pudingpor
-5 dl tej,
-folyékony édesítő ízlés szerint
-4 tojás
-2,5-3 dkg étkezési keményítő
-1 citrom héja és leve

tetejére:vágott mandula,dió stb
(én most mindezekből kifogytam,így elmaradt)

A tésztát bedagasztottam.A töltelékhez a pudingot megfőztem,5 dl tejben és édesítővel,majd mikor kicsit kihűlt hozzáadtam a túrót,4 tojás sárgáját!A fehérjét habbá vertem!A keményítővel együtt a túrós masszához kevertem finoman!
A tésztát kinyújtottam téglalap alakúra,majd vajas(nagy gáztepsi) tepsibe helyeztem,rá a massza,és előmelegített 180 fokos sütőbe helyeztem! Kb.35-40 perc alatt készre sült!
Tálaláskor még porcukorral meghinthetjük:)

Zsombor Fiam alig várta,hogy kisüljön ,hamar be is vágott 2 szelettel:)

2012. szeptember 18., kedd

Lala kifli






Zsombi fiam lebetegedett...egy hétig volt oviban,és vasárnap estére már lázas volt,fájlalta a torkát...hétfőn dokinéni....vírusos torokfertőzés...hurrá...éljen az ovi:)
Imádja a kifliket,gondoltam kényeztetem Őt egy kicsit,mert hát mi más dolga lenne egy anyának,a pátyolgatás mellett?!
(eredeti recept Limara-nal:http://limarapeksege.blogspot.hu/2009/02/lala-kifli.html)

HOZZÁVALÓK:

-70 dkg liszt(nekem 40 dkg fehér tönkölyliszt,30 dkg kilófaló)
-1 kis pohár joghurt(nekem nem volt,így tejföl és mascarpone keveréke volt)
-2 tojás
-1 dl tej(nekem kellett még egy dl)
-1 dl olaj
-másfél tasak szárított élesztő
-só
-fruktóz

KRÉM:

-20 dkg vaj,só

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőm bedagasztotta,addig én Zsombinak diafilmeztem:)Amikor már majdnem kész volt a tészta,a puha vajat a sóval kikevertem!
4 felé osztottam a tésztát,kinyújtottam kör alakúra és vékonyra,megkentem a, vajjal majd erre jött egy másik vékonyra kinyújtott tészta!16 cikkre vágtam,majd feltekertem! Sütőpapíros tepsibe helyeztem őket és még itt hagytam 20 percet kelni!
Előmelegített sütőbe helyeztem,és aránylag hamar megsültek!(8-10 perc)
Nagyon finom,kiadós,és végre Zsombi így betegen is jóízűen majszolgatta(ha már mást nem is nagyon eszik...:S )

2012. szeptember 16., vasárnap

Piskótába szaggatott túrós szelet







Tegnap nézegettem nagyom féltve őrzött receptfüzetét,mert nem tudtam eldönteni mit is süssek...volt itthon túróm,mindenképp ezt szerettem volna felhasználni!Erre a sütire esett a választásom,persze " Zitásítottam":)))

HOZZÁVALÓK:

-37 dkg fehér tönköly liszt
-1,5 dl étolaj
1,5 dl meleg víz
-6 db tojás
-6 evőkanál fruktóz(30 dkg cukrot ír)
-1,5 csomag sütőpor
-késhegynyi sz.bikarbóna

Túrós krémhez:
-50 dkg szemcsés túró
-1 tojás,
ízlés szerint fruktóz
-vanília aroma
-reszelt citromhéj ,valamint fél citrom leve
-1 evőkanál zabkorpa(lehet búzadara is)
-ízlés szerinti lekvár,én eperlekvárt és szilvalekvárt használtam)
-mazsola(nálam nem ok,család férfi tagjai nem szeretik)

A tésztához a 6 tojássárgáját a fruktózzal habosra kikevertem,majd lassan csorgatva hozzáadtam az étolajat,valamint a meleg vizet!
A lisztet a sütőporral,és a sz.b.bónával kikevertem és hozzáadtam a tojásos masszához!Alaposan kidolgoztam!A tojásfehérjét kemény habbá vertem majd a masszába forgattam!6 evőkanálnyit félreteszek,ez majd kell a túrós masszába!
Vajjal,liszttel kikent tepsibe öntöttem a masszát,majd rákanalaztam a következő túrós masszát:
A túrót,tojást,zabkorpát,citromhéj és leve,fruktóz,valamint a félretett masszát kikeverem,majd kanállal adagolva mehet a piskóta tetejére!
Előmelegített 190 fokos sütőbe helyezzük,és mikor már majdnem kész rákanalazzuk a tetszőleges lekvárt,majd készre sütjük!(Tűpróba szükséges!!!)
Nagyon finom,kiadós sütemény!!!

2012. szeptember 12., szerda

Újabb zabpelyhes keksz:)




Zsombi imádja a zabpelyhes kekszeket,és mivel ügyesen veszi az ovis "akadályokat",tegnap megérdemelt egy adaggal:)))
(zárójelben,ahogyan én készítettem,eredeti recept http://www.nosalty.hu/recept/zabpelyhes-kokuszos-keksz-emoketol )

HOZZÁVALÓK:

-12 dkg vaj
-10 dkg barna cukor(méz)
-1 tojás
-fél tk. vanília kivonat
-10 dkg liszt(graham liszt )
-fél tk. szódabikarbóna és fahéj
-3 dkg kókuszreszelék
-10 dkg apró szemű zabpehely
-fél narancs héja(citrom)
-10 dkg csokipasztilla vagy aszaltgyümi(nálam áfonyás Tibi étcsoki:P)

A puha vajat a cukorral habosra kikeverjük,majd hozzáadjuk a tojást,van.kivonatot!Másik edényben kikeverjük a lisztet,zabpelyhet,sz.b.bónát,kókuszt,citromhéjat!Lassanként hozzáadjuk a vajas masszához!Legvégén beleforgatjuk a csoki darabkákat!Én fagyis kanállal adagoltam a sütőpapíros tepsibe egymástól eléggé távol(elterül sülés közben)kb 10 perc alatt készen is van:)Hagyjuk kicsit pihenni,mert amikor kisül eléggé lágy,de később frankó kis kekszé alakul:)

U.i:
Zsombi nagyon nagyon örült neki!!!



2012. szeptember 10., hétfő

Csokis kalács







Zsombi fiam hozzászokott a dédijével,hogy a vacsora együtt van,vagy az uzsonna,hol kalácsot,hol kenyeret felvágottal esznek,mikor mit:)Ha időm engedi természetesen szívesen sütök nekik kalácsot és pékárut is:)
Ez pont egy ilyen kalács...ami mind a ketten imádnak <3
Én meg élvezem,ahogy kettesben leülnek és jóízűen falatozgatnak:)

HOZZÁVALÓK:

Tészta:
- 50 dkg liszt(graham liszt és fehér tönköly liszt nálam)
-3 tojássárgája
-5 dkg porcukor(én édesítő)
-2,5 dl tej
-2 evőkanál olívaolaj
-1 teáskanál fruktóz(élesztőhöz)
-fél csomag sütőpor
-1 tasak szárított élesztő
-pici só

Töltelék:
12 dkg vaj
2 evőkanál zsírszegény kakaópor
édesítő

Kenéshez:tojás és vaj


A tésztához valókat bepakoltam a kenyérsütőgép üstjébe és beindítottam a dagasztás programot:))
(mondtam már,hogy imádom a gépemet?!:D )
Vajat az édesítővel és a kakaóporral habosra kevertem!A megkelt tésztát 3 részre osztottam,majd kinyújtottam téglalap alakúra,megkentem a masszával és feltekertem hosszában!Majd a kapott 3 rudat összefontam,majd megkentem a felvert tojással és a sütőpapíros tepsiben hagytam még fél órát kelni!Előmelegített sütőbe 180 fokon készre sütöttem!A kalács tetejét még melegen olvasztott vajjal megkentem!
Isteni finom:) ...vagyis ez volt a visszajelzés:)

2012. szeptember 1., szombat

Észt fahéjas koszorú








Napokban egyik kedvenc blogomban,Trollanyunál találtam egy igencsak gyönyörű kalácsot....Ma este vendégeim lesznek,így megsütöttem nekik:)
(eredeti recept:http://trollakonyhamban.blogspot.hu/2012/08/eszt-fahejas-koszoru.html)
Lássuk az én változatomat:

HOZZÁVALÓK:

-2,5 dl langyos tej
-60 dkg kilófaló liszt(élesztős)
-2 tojás sárgája
-3 evőkanál fruktóz
-pici só
-6 dkg olvasztott kókuszvaj
-1 tasak szárított élesztő(én még egy kicsit tettem még hozzá,mert egy tasakot 50 dkg liszthez ír)

Megkenéshez:
-5 -10 dkg puha vaj
-4-5 evőkanál finomítatlan nádcukor
-2 teáskanál őrölt fahéj

Szokásomhoz híven kenyérsütőmben bedagasztottam a tésztát:)
Mikor megkelt,kinyújtottam vékony téglalap alakúra!Megkentem (vajat,cukorral fahéjjal jól kikevertem)a vajas eleggyel,feltekertem,mintha kakaós csigát készítenék!Hosszában bevágtam ketté(nem teljesen kell végig vágni ,a szélén kis részt meghagyni)és szorosan összefontam,koszorút formáztam belőle!A tetejét a megmaradt vajas fahéjjal megkentem!Kelesztettem még egy kicsit,majd előmelegített sütőben,sütőpapíros tepsiben készre sütöttem!

Ezen az oldalon megtaláljátok a fázis fotókat:
http://www.justlovecookin.com/2011/11/estonian-kringel.html